Łączna liczba wyświetleń

sobota, 9 stycznia 2016

Placek z cukinii kontra ciasto marchewkowe

Zainspirowana lekturą najnowszej powieści Anny Ficner-Ogonowskiej "Czas pokaże" przedstawiam przepis na najprostsze ciasto na świecie. Nie dość, że przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to jeszcze smakuje doskonale! Okazuje się, że cukinię (czego nie wiedziałam zanim nie przeczytałam)  można zastąpić marchewką!
A oto przepis na najprostszy placek z cukinii
Składniki:
2 jaja
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukinii startej na tarce o grubych oczkach (młodą cukinię można zetrzeć ze skórką, tę nieco bardziej dojrzałą należy obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne)
1-2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 0,5 łyżeczki sody i soli
rodzynki, min. 100 gram, ale im więcej tym lepiej
orzechy (niekoniecznie)
Wykonanie:
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem. Wybornie smakuje podane z domową konfiturą.
Uwaga:
Podane składniki wystarczą do przygotowania ciasta w małej blaszce lub prodiżu, na blachę o wymiarach: 25x40 cm trzeba podwoić porcję, o wymiarach 40x40 cm - potroić.
Sprawdzanie: 
Żeby sprawdzić czy ciasto się upiekło wystarczy nakłuć je słomką do napojów, jak jest sucha to znaczy, że ciasto można wyjmować z piekarnika.


1 komentarz:

  1. Gdy ostatnio piekłam mój najprostszy i najszybszy placek z cukinii dodałam skórkę pomarańczową...Mówię Wam, Kochani...rewelacja!

    OdpowiedzUsuń