Fot. B.C. |
A ostatnio przygotowywałyśmy z córką tartę z jeżynami i budyniem.
A oto przepis na tartę z jeżynami i budyniem:
Ciasto klasyczne według kuchennewariacje.pl
150 g. masła
300 g. maki
1 jajo
50 g cukru pudru
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (około pół godziny) , wylepić formę do tarty i upiec.
Przygotować masę budyniową: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ugotować w 800 ml mleka czyli mniej niż w przepisie na opakowaniu.
Ciasto posmarowałyśmy dżemem porzeczkowym bo taką miałyśmy fantazję ale nie jest to konieczne. Następnie wyłożyłyśmy gorący budyń. Córka zajęła się układaniem na budyniu owocowej kompozycji z jeżyn i malin. Wszystko zalane zostało tężejącą galaretką i wstawione do lodówki.
Tarta najlepiej smakowała następnego dnia...
Jako dowód zostało tylko zdjęcie.
Bardzo lubię jeżyny, a one się odwdzięczają, bo obrodziły wyjątkowo w tym roku. Często robię nalewkę z nich, ale po Twojej tarcie nabrałam ochoty na ciacho:-)
OdpowiedzUsuńNalewka? Z jeżyn jeszcze nie robiłam...Poproszę o przepis.
OdpowiedzUsuń