Łączna liczba wyświetleń

sobota, 2 lipca 2016

Ogóreczki na kanapeczki

Nareszcie sobota, wolny dzień, pierwszy od dłuższego czasu,  kiedy tak naprawdę nic nie muszę...Ludzie kiedyś żyli zgodnie z rytmem narzucanym przez przyrodę i byli szczęśliwi. Próbuję i ja znaleźć tę odwieczną harmonię...Przeciągam się leniwie...zaparzam kawę...Zerwane o poranku ogórki czekają na wyrok. Są zbyt duże do kiszenia - oceniam. Zrobię z nich pyszne ogóreczki na kanapeczki z przyprawą curry.

Projekt naklejki: K.C.
Ogórki, kroję ze skórką w grube plastry, solę i odstawiam na godzinkę żeby zmiękły.
Składniki zalewy zagotowuję:
 4 szklanki wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki curry
Plastry ogórków układam w umytych słoikach, do każdego wsypuję trochę gorczycy (ok. 1/ 4 łyżeczki) i zalewam gorącą zalewą.
Pasteryzuję 10 minut w kąpieli wodnej. 
Wykorzystanie: ogóreczki z wyrazistą nutą curry, z ostrością przełamaną słodyczą, smakują wybornie jako dodatek do  kanapeczek, np. z łagodnym twarożkiem,  Mój syn z kolei uwielbia je jako dodatek do dań obiadowych, zwłaszcza ryżu i kurczaka.

1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis, muszę spróbować. Opakowanie pierwsza klasa, tylko iść na kiermasz. Ja produkuję ogórki z przyprawą do grilla, trochę słodkie, trochę pikantne.

    OdpowiedzUsuń