Fot: B.C |
Potrzebne składniki:
- ugotowane ziemniaki, np z obiadu z poprzedniego dnia przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce (w ilości: trochę czyli na oko)
- 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 0,5 kg sera białego (u mnie półtłusty)
- 2 jaja
- 10-20 dkg surowego boczku, pokroić w drobną kostkę i wytopić skwareczki
- 2 nieduże cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju
- sól
- pieprz, świeżo mielony (to ważne)
Wszystko razem dokładnie wymieszać: ziemniaki, pokruszony ser, kaszę, skwarki z boczku razem z tłuszczem, jaja i cebulkę, dosmakować solą i pieprzem. Formę natłuścić, wysypać dno tartą bułką, wyłożyć masę. Piec w temperaturze 160 *C (z termoobiegiem) około 30-40 minut aż wierzch lekko zarumieni.
Podawać z sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego (ja preferuję grecki) i odrobiną majonezu (u mnie dekoracyjny Winiary) z dodatkiem świeżo wyciśniętego lub bardzo drobno pokrojonego czosnku, ewentualnie można jeszcze dodać odrobinę soli i pieprzu ale według mnie jest to zbędne.
To danie jest pyszne zarówno od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i następnego dnia, krojone w grube plastry i przypiekane na rumiano na masełku. Podawane oczywiście z sosem czosnkowym.
Witaj 😀
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie dorzucić kilka "grosz" od siebie...
Bardzo myliłam te potrawę, jednak moje dzieci miały inne zdanie na ten temat 😁😜
To spowodowało, że zaczęłam eksperymentować...
I tak, weź po czesci: kaszy gryczanej spalona lub nie możesz pomieszać, kaszy jaglanej, jęczmiennej, ryżu, płatki, otręby... to co masz w szafce i możesz dodać.
Do garnka pokrój obrane wcześniej 2,3 kartofle dodaj sól, pieprz, przyprawy wg uznania i gotuj tak jak na zupę. Do garnka wsyp wcześniej przygotowane kaszę. Uzupelniaj wodę tak aby kasza była ledwo przykryts i często mieszaj. Obierz i pokrój tak jak chcesz, ja kroję w półkrażki ze 3 duże cebule. Ilość cebuli zależy od Twojego gust. Podsmaż cebulę, możesz usmażyć. Na boczku, dłoni nie, na oleju, tak jak chcesz. Wysmaruj tłuszczem blaszkę i wysyp tarta bułką.
Do miękkiej kaszy dodaj cebulę, możesz dodać śmietanę- wersja ekskluzywna 😉 dopraw pieprzem, nagi, dobrze wymieszaj, przełóż do blaszki i zapiecz na złoty kolor około 40 minut i około 200 stopni.
Można jeść samą, można ze sosem grzybowym, z bardzczykiem czerwonym z ogórkiem kwaszonym... A niech poniesie Ciebie fantazja 😀😍 smacznego 😋😋