Fot. K.C. |
Oto przepis krok po kroku na pyszną zapiekankę M.
1. Ryba - filet (dorsz, okoń lub inna), pokroić w niewielkie kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb lub inną (vegetą, kucharkiem) zgodnie z osobistymi preferencjami. Ostatnio wykorzystałam 2 filety (fakt, dość spore) z okonia. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju;
2. Warzywa, umyć, obrać: ziemniaki (6-7 sztuk średniej wielkości) pokroić w talarki; 2-3 marchewki też w talarki; mały seler lub pół dużego pokroić w kostkę, 2 nieduże cebule też w kostkę. Następnie poddusić na oleju, ok 15 minut. Na koniec dodać trochę masła. Warzywa w trakcie duszenia posypuję przyprawą do ziemniaków;
3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warzywa, na nich ułożyć kawałki ryby
4. Całość zalać mieszaniną passaty pomidorowej, śmietany (u mnie 18%) i przypraw. 1 szklankę passaty wymieszać z małym kubkiem śmietany, dodać do smaku czosnek pieprz, sól, ewentualnie ulubione zioła. Wymieszać i gotowe.
5. Wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około pół godziny w temperaturze 160 *C. U mnie z termoobiegiem.
M. mówi, że do warzyw można dodać namoczone wcześniej i pokrojone w paski śliwki i udusić je razem. Gotową potrawę M. posypuje natką pietruszki. Ja tego nie robiłam bo zwyczajnie nie miałam pod ręką ani śliwek, ani tym bardziej natki pietruszki. I bez tych dodatków danie wychodzi pyszne.
Za to, zamiast ryby, używałam do zapiekanki filet z kurczaka, pokrojony w kostkę i usmażony w przyprawach. I śmiem twierdzić, że w tej wersji była nawet lepsza niż ta z rybą.
Danie serwowałam z ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty (sandomierskiej - innej, poza tą, którą kisi moja mama nie uznaję), marchewki, jabłka z dodatkiem oleju, doprawioną pieprzem. Mówię Wam - pycha! Polecam.
Super przepis do wypróbowania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra też wychodzi z mięsem mielonym. Polecam
OdpowiedzUsuń