Fot. B.C. |
Przepis dostałam od pani Joli. Trochę go zmodyfikowałam i ...kilka słoiczków cukiniowego ketchupu zasiliło zasoby domowej spiżarni.
A oto przepis:
Ketchup z cukinii
A oto przepis:
Ketchup z cukinii
Składniki:
1,5 kg cukinii obranej ze skórki, pozbawionej gniazd nasiennych
0,5 kg cebuli
1,5 szklanki cukru
1 niepełna szklanka octu jabłkowego
1 łyżka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki curry
200 ml koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Wykonanie:
Cukinię, ocet i cukier gotowałam na wolnym ogniu około 20 minut. Zblendowałam. Dodałam sól, paprykę, pieprz, curry i nadal gotowałam przez kolejne 20 minut. W końcu przyszedł czas na koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotowałam jeszcze około 10 minut. Gorącym keczupem napełniłam słoiki, odwróciłam do góry dnem. Wystudzone, opisałam i odstawiłam na półkę w spiżarni.
Polecam każdemu kto od czasu do czasu potrzebuje dostarczyć wrażeń własnym kubkom smakowym.
Polecam każdemu kto od czasu do czasu potrzebuje dostarczyć wrażeń własnym kubkom smakowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz