Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 18 czerwca 2017

Na deser babeczki bananowo-czekoladowe

Fot. B.C.
Zupa z soczewicy według Moniki na stałe zagościła w moim domowym menu. W chłodne dni sprawdza się idealnie. Dzisiaj, po raz drugi już, testowałam rozpływające się w ustach babeczki czekoladowo-bananowe, również z przepisu, który podyktowała mi Monika.  Mówię Wam, rozkosz dla podniebienia. Gościom tez smakowały. Tak sobie myślę, że moja kuchnia zdecydowanie zyskuje nową jakość dzięki cennym wskazówkom Moniki.

A oto przepis na czekoladowo-bananowe babeczki lub jak ktoś woli mufinki
Składniki:
2 jaja
100 gram cukru trzcinowego
cukier waniliowy
3 dojrzałe banany
0,5 kostki masła
260 gram mąki pszennej tortowej lub gryczanej
po pół tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady
Wykonanie:
  • masło rozpuścić w rondlu
  • banany obrać ze skórki i  rozgnieść widelcem na miazgę
  • czekoladę pokroić w kostkę
  • jaja, cukier i cukier waniliowy zmiksować na pianę, dodać rozgniecione banany i roztopione masło
  • wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i czekoladą
  •  formę do mufinek  dobrze wysmarować masłem 
Masą wypełniać formę do 3/4 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 160*C. Z porcji wychodzi od 12 do 18 babeczek.
Pięknie się prezentują ułożone na paterze i oprószone cukrem pudrem. Smakują obłędnie. Znikają błyskawicznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz